Μήπως το σκυλάκι σου έχει άγχος αποχωρισμού; Να πώς θα το αντιμετωπίσεις!

Μήπως το σκυλάκι σου έχει άγχος αποχωρισμού; Να πώς θα το αντιμετωπίσεις!

Έχεις ένα σκύλο που γίνεται η ουρίτσα σου όλη μέρα στο σπίτι και δεν μπορεί να μείνει ούτε στο διπλανό δωμάτιο χωρίς να κλάψει; Καταστρέφει πράγματα όταν είσαι στη δουλειά και τα κάνει μέσα; Τότε μπορεί να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Μπορεί όμως και όχι. Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε στο τι είναι το άγχος το αποχωρισμού και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

● Ούρηση κι αφόδευση στο σπίτι

● Έντονο κλάμα

● Γαύγισμα

● Ανήσυχο βάδισμα πέρα – δώθε

● Καταστροφές στο σπίτι

● Αυτοτραυματισμός

● Προσπάθεια απόδρασης

Εάν ο σκύλος μου έχει κάποια από αυτά τα συμπτώματα σημαίνει ότι έχει άγχος αποχωρισμού;

Όχι. Ένας σκύλος μπορεί να καταστρέφει πράγματα όταν λείπεις επειδή δεν έχει εκτονωθεί αρκετά και βαριέται. Μπορεί ακόμα να γαυγίζει επειδή βλέπει κάτι έξω από το παράθυρο που τον αναστατώνει. Επίσης, μπορεί να τα κάνει μέσα επειδή δεν έχει μάθει ακόμη καλά την τουαλέτα του.

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις εσύ αλλά και ο επαγγελματίας που μπορεί να συμβουλευτείς εάν ο σκύλος σου αγχώνεται κατά την απουσία σου, είναι να τον παρακολουθήσεις με μια κάμερα.

Τι μπορεί να προκαλέσει το άγχος αποχωρισμού;

● Αλλαγή περιβάλλοντος (πχ μετακόμιση ή πρόσφατη υιοθεσία)

● Αλλαγή ρουτίνας (στη δική σου ή στη δική του)

● Έλλειψη εκπαίδευσης ελέγχου παρόρμησης (το να ξέρει ο σκύλος να περιμένει είναι σημαντικό)

● Πρόβλημα υγείας

● Τραυματικό γεγονός που συνέβη όταν ήταν μόνος του

● Πρόωρος αποχωρισμός από τη μητέρα (έχει αποδειχθεί ότι κουτάβια που φεύγουν από τη μαμά τους μικρότερα των 8 εβδομάδων εμφανίζουν τέτοια προβλήματα)

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Αρχικά, θα πρέπει να κάνεις τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις σου στο σπίτι πιο ανώδυνες. Εάν μιλάς πολύ στον σκύλο την ώρα που φεύγεις και τον χαιρετάς πολύ έντονα όταν γυρνάς, τον αναστατώνεις περισσότερο. Προσπάθησε να συμπεριφέρεσαι σαν να μην συμβαίνει κάτι σημαντικό από την ώρα κιόλας που ετοιμάζεσαι να φύγεις. Μην αδιαφορείς πλήρως όταν γυρνάς γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη στον σκύλο σου. Χαιρέτησέ τον ήρεμα και χαλαρά με την άφιξή σου και μην τον ξεσηκώνεις. Καλό θα ήταν επίσης να μην του μιλήσεις πριν φύγεις, διότι με τον καιρό θα συνηθίσει ότι αυτή η φράση σηματοδοτεί την απουσία σου, πράγμα που θα του αυξήσει το άγχος.

Όσο ο σκύλος σου βλέπει κινήσεις που δείχνουν ότι θα φύγεις, αγχώνεται όλο και περισσότερο. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις να τον απευαισθητοποιείς σε κινήσεις που κάνεις πριν την αποχώρησή σου. Για παράδειγμα, βάλε τα παπούτσια ή το παλτό σου, αλλά αντί να φύγεις, κάθισε στον καναπέ να δεις τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις στις επόμενες ασκήσεις με τις μικρές απουσίες.

Είναι καλό να παρακολουθείς τον σκύλο σου από κάμερα όταν ξεκινήσεις τις ασκήσεις μικρών απουσιών, ώστε να ξέρεις πότε αρχίζει να αγχώνεται πολύ και να επιστρέφεις πάντα πριν από αυτό. Οι απουσίες θα πρέπει να

ξεκινήσουν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσεις να λείπεις κάποιες ώρες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνο.

Για να μπορέσεις να δουλέψεις κι εκείνος να μάθει, θα πρέπει να είναι ήρεμος καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης και να μην φτάσει σε σημείο να πανικοβληθεί. Ίσως χρειαστεί στην αρχή να κάνεις την εξάσκηση μέσα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο δωμάτιο για τις απουσίες, γιατί μπορεί να αγχώνεται υπερβολικά εάν φύγεις από την εξώπορτα.

Μπορείς να του αφήσεις ένα παιχνίδι όπως το Kong Classic, γεμάτο με λιχουδιές πολύ υψηλής αξίας που δεν τρώει συχνά, γιαούρτι ή κρέας, και να φύγεις για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά αφού δεις ότι έχει αρχίσει και ασχολείται μαζί του για τα καλά. Όταν επιστρέψεις μετά από λίγο, εφόσον ασχολείται ακόμα με αυτό, θα πρέπει να του το πάρεις ανταλλάζοντας το με πολλές κροκέτες ή λιχουδιές ώστε να συνδυάσει αυτό το παιχνίδι με την απουσία σου και μόνο. Προσοχή! Κάνε αυτήν την άσκηση μόνο εάν ο σκύλος σου δεν έχει πρόβλημα με το να του παίρνεις τα παιχνίδια και το φαγητό.

Κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει την κατάσταση είναι οι φερορμόνες. Βγ αίνουν σε μορφή σπρέυ, κολλάρου και μηχανήματος που μπαίνει στην πρίζα. Αυτές οι ουσίες παρομοιάζουν τις φερορμόνες που παράγονται από τη μητέρα για τα κουτάβια και κάνουν τους σκύλους να νιώθουν πιο ασφαλείς και ήρεμοι.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες όπως το λάδι κανναβιδιόλης, η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα και το χαμομήλι, φυτικά ηρεμιστικά κ.α, μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε συνδυασμό με την εκπαίδευση.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

Εάν ο σκύλος σου καταστρέφει πράγματα θα πρέπει να έχεις προνοήσει και να έχεις απομακρύνει το οτιδήποτε μπορεί να καταπιεί. Το crate δεν είναι λύση εάν πανικοβάλλεται μέσα σε αυτό και λείπεις πολλές ώρες. Για να το χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια εκεί, να είναι το κατάλληλο μέγεθος και να είσαι σίγουρος-η ότι δεν θα τραυματιστεί στην προσπάθειά του να το σκάσει.

Κρίσιμο επίσης είναι όπως είπαμε παραπάνω, να έχει εκτονωθεί ο σκύλος πριν φύγεις και σωματικά αλλά και πνευματικά. Δηλαδή να έχει πάει μια μεγάλη βόλτα όπου θα έχει μυρίσει αρκετά, θα έχει ασχοληθεί με κάποιο αυτοσχέδιο ή αγορασμένο παζλ για σκύλους, ώστε να “κουράσει” το μυαλό του και θα έχει παίξει μαζί σου ή μόνος του με παιχνίδια.

Εάν ο σκύλος σου πανικοβάλλεται υπερβολικά και τραυματίζεται κάθε φορά που λείπεις θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν/μια επαγγελματία εκπαιδευτή/-τρια άμεσα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και κάποια συμπληρωματική θεραπεία όπως φαρμακευτική αγωγή που θα δώσει κτηνίατρος.

Μην ξεχνάς ότι ένας/μια επαγγελματίας εκπαιδευτής/-τρια σκύλων που δεν χρησιμοποιούν μεθόδους ψυχολογικής ή σωματικής βίας, θα σε βοηθήσει να διαβάσεις καλύτερα τον σκύλο σου ώστε να ξέρεις εάν προχωράς πολύ γρήγορα στο κάθε βήμα, δυσκολεύοντας την πρόοδο ή χειροτερεύοντας το πρόβλημα του άγχους αποχωρισμού.

Καλή επιτυχία!

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Αργυρώ – Μαρία Βενιού είναι απόφοιτη της ακαδημίας Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη από το 2014 και έκτοτε εργάζεται καθημερινά με σκύλους και τους κηδεμόνες τους, κυρίως πάνω σε θέματα συμπεριφοράς. Έχει εμπειρία σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης σκύλων χωρίς τη χρήση βίας. Έχει μετεκπαιδευτεί και συνεχίζει να μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο εξωτερικό και πρόσφατα άνοιξε έναν πολυχώρο εκπαίδευσης σκύλων στην περιοχή του Ζωγράφου. Συζεί με δύο σκύλους και τρεις γάτες, όλα διασωσμένα από τον δρόμο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Αργυρώ και την Εκπαίδευση Σκύλων Χωρίς Βία στο https://doggieways.gr

Περισσότερα Άρθρα